Debatt om Vem bryr sig

DEBATT. Karin Rebas från Liberala nyhetsbyrån skriver om ”Vem bryr sig” i Trelleborgs Allehanda. Vi svarar henne här och hon får sista ordet här.

Vår replik har du nedan:

Klyftorna vidgas

Karin Rebas från Liberala Nyhetsbyrån skriver om vår bok ”Vem bryr sig – en bok om Sverige” i måndagens tidning. Hon retar upp sig på vår kritik av högern så mycket att hon tycks missa allt annat.

”Vem bryr sig” är ingen socialdemokratisk hyllningsskrift. Den är inte heller fylld med ensidigt klagande på Moderaterna. Faktum är att vi ger åtskilliga exempel där socialdemokratin har misslyckats såväl som exempel där högern förtjänar beröm.

Vår tes är att det finns en klyfta mellan folket och det politiska och mediala etablissemanget. En klyfta som vidgas och som också Socialdemokraterna har ett medansvar för.

Högern har marknadsfört begreppet utanförskap. Men vi tycker inte att det räcker till. Utanförskapet tar sin utgångspunkt i människor i arbetsför ålder som står utanför arbetsmarknaden. Vi menar att det är mer relevant att tala om makt och maktlöshet. Maktlöshet kan man uppleva även om man har ett jobb att gå till.

De orättvisor vi lyfter fram i boken bygger på människors egna berättelser. Maktlöshet kan drabba vem som helst och flera gånger under livet. Det är dessutom mycket lättare att falla i vårt ombonade samhälle än vad många tror. Hemlöshet drabbar exempelvis inte bara psykiskt sjuka och missbrukare. Misshandel sker inte bara i fattiga familjer.

Vi har aldrig uttryckt att Reinfeldt och Husmark njuter av att se människor må dåligt. Men de har ansvar för att de använder de politiska verktygen till att skapa otrygghet, ställa grupper emot varandra och öka klyftor istället för att minska orättvisorna i det svenska samhället.

Menar Karin Rebas verkligen att det är väljarförakt att peka på politikens ansvar för samhällets brister? Vi anser att det är väljarförakt är att låtsas som om dessa orättvisor inte finns. Om de politiska partierna vill ha människors förtroende måste de börja prata om de problem människor upplever.

Anna Sjödin (S)
Thomas Hartman (S)

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

One Response to “Debatt om Vem bryr sig”

 1. JAY skriver:

  CheapTabletsOnline.Com. Canadian Health&Care.Special Internet Prices.Best quality drugs.No prescription online pharmacy. High quality drugs. Order drugs online

  Buy:100% Pure Okinawan Coral Calcium.Arimidex.Valtrex.Prevacid.Retin-A.Actos.Zyban.Synthroid.Human Growth Hormone.Accutane.Zovirax.Lumigan.Petcam (Metacam) Oral Suspension.Mega Hoodia.Prednisolone.Nexium….

MediaCreeper Netroots - Socialdemokraterna Creeper RSS/Ping